lauantai 2. heinäkuuta 2011

Aikaisia hyönteishavaintoja

 Näin tänään 2.7. kesän ensimmäisen keisarinviitan. Myös muita isoja hopeatäpliä, ainakin orvokkihopeatäpliä oli jo useita lennossa. Nokkosperhosen syyssukupolvi (vai voiko sellaisesta enää puhua) oli lennossa jo juhannuksena. Niistä tuskin on enää talvehtijoiksi, tosin kolmas sukupolvi ehtii vielä hyvin aikuistua.

Keisarinviitta (Argynnis paphia) ruusuruohon kukalla

 Pari haapaperhoskoirastakin näkyi kesäkuun puolella, ritareja aivan kuun alussa.

Yhtä lailla aikaisessa ovat sudenkorennot. Paikallinen harvinaisuutemme, sorjahukankorento on tänä vuonna kuoriutunut jo touko- kesäkuun vaihteessa. Kävin pelipaikoilla Louhen Suurijoella 12.6. jolloin paikalla lenteli jo sukukypsiä koiraita, näinpä parittelevan parin ja yhden naaraankin. Normaalivuosina sorjahukat kuoriutuvat juuri kesäkuun 10.-12. päivän tienoilla. Samalla reissulla näin munivan karvaukonkorennon ja runsaasti neidon- ja immenkorentoja.

Nuori sorjahukankorento (Libellula fulva)
 Juhannuksena, jolloin sorjahukankorentojen parittelukausi on yleensä kiihkeimmillään, näkyi joella enää muutamia koiraita.

1 kommentti:

  1. Itselläkin sellainen tuntuma, että perhosia on paljon lennossa ja aikaisemmin kuin ennen. En muista aikaisemmin nähneeni niin paljon esim ritariperhosia kuin tänä vuonna, ensimmäisen jo kesäkuun 2. päivä.

    VastaaPoista