torstai 7. heinäkuuta 2011

Kuutti kuoli verkkoon

Itä-Savo uutisoi tänään, että Joutenvedeltä on ilmoitettu verkkoon kuollesta kuutista.

Kuva: Juha Taskinen

Eipä siinä pitkään taas mennyt, verkkokalastuskieltohan loppui viikko sitten, ilmiselvästi liian aikaisin. Reilu tunnustus kuitenkin kalamiehelle siitä, että ilmoitti tapauksesta. Olin melko varma, että yhtään ilmoitusta ei tänä kesänä eikä ihan heti jatkossakaan tulisi. Osakaskunnissa on kuulemma vaikenemisen lakia taottu kalamiesten kalloihin oikein urakalla. Ilmeisesti vieraspaikkakuntalaista ei omerta ollut tavoittanut.

 Kevään mittaan kuultiin muutamista rajoitusalueella tavatuista verkoista, en tosin osaa arvioida, kuinka tehokasta Metsähallituksen valvonta oli. Kaksi miestä veneessä 1800km2 suuruisella alueella Saimaan sokkeloissa ei kuulosta kovin kattavalta, varsinkaan kun luvattomia verkkoja tuskin on merkitty.

   Valvonnoissa ilmennyt suurin ongelma liittyy, ehkä hieman yllättäen, katiskoihin. Kolmannes tarkistetuista katiskoista oli laittomia, eli niiden nielu oli liian löysä eikä sitä ollut varustettu rajoittimella. Niinpä kesäkuun alussa kuutti kuoli tälläiseen katiskaan Pihlajavedellä.


Kuva: Metsähallitus

 Itä-Savon nettisivuilla (joita hallitsevat puskasta ammuskelevat kylähullut) asiasta sukeutui keskustelu, jossa mm. väitettiin, että tietoa ei ole tarpeeksi. Melkoisessa umpiossa on täytynyt pysytellä, jos Saimaalla kalasteleva ei ole kuullut pyydysrajoituksista. Toisaalta kyseessä voi olla nykytrendin mukainen elämäntapa, jossa ei seurata tiedotusvälineitä mutta siitä huolimatta tiedetään kaikki maailman asiat. Onpa meillä kansanedustajakin, joka kerskuu sillä, ettei katso televisiota ta kuuntele radiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti