maanantai 20. heinäkuuta 2009

Ketoneilikka Dianthus deltoidesKetoneilikka Dianthus deltoides on vuoden 2009 seurantalaji. Suomen ympäristökeskus ja Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisevat joka vuosi kasvilajin, josta kerätään havaintoja valtakunnallisesti. Näin koitetaan saada selville onko laji mahdollisesti taantunut ja mikä sen levinneisyys on ja millaisessa ympäristössä ne viihtyvät. Havaintojaan ketoneilikasta voi ilmoittaa jokainen Luonnontieteellisen Keskusmuseon havaintotietokantaan Hatikkaan www.hatikka.fi.

Ketoneilikka on matalakasvuinen ja komea kukkainen monivuotisruoho. Sen kukinta-aika on kesä-heinäkuussa. Ketoneilikka on Suomessa ikivanha kylä- ja laidunketokasvi. Se kasvaa kuivilla ja matalakasvustoisilla kedoilla ja niityillä, kivikkorinteillä, pellon- ja tienpientareilla. Perhoset pölyttävät sen kukat. Se tuotaa hyvin siementä, mutta levittäytyy myös kasvullisesti rönsymäsietn juurehtivien tyvihaarojensa avulla.

Ketoneilikalla on monia kansanomaisia nimiä. Joel Lehtonen tunsi sen pääskynhattuna, mutta se on tunnettu myös verenpisarana ja Neitsyt Maarian, Jeesuksen ja Jumalan kengännauhana ja pohjalaiset tuntevat sen ruumiinkukkana, tarkoittaen sillä Jeesus Kristuksen ruumista.
-lähde: WOSY, Ympäristön Luonnonkasvit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti