lauantai 11. heinäkuuta 2009

Alajoki ja Lajunsuo, Rantasalmi





5.7 teimme retken kahteen suokohteeseen. Alajoen rantamat ovat soidensuojeluohjelmassa olevia pienen joen luhtarantoja. Suolta on joskus löydetty suovalkkua (kuva yllä), jouhiluikkaa ja korpinurmikkaa. Kuuden hengen voimin katselimme suomättäitä ja etsimme kirjaimellisesti neulaa hinäsuovasta, kun yritimme etsiä suovalkkua. Olimme suolla noin kaksi tuntia löytämättä oikeastaan mitään erikoista lajistoa, kun jo pois lähtiessämme törmäsin mättääseen jossa tökötti suon ainoat(?) suovalkut. Enpä muistanutkaan, että ne olivat NIIN pieniä!


Korpinurmikka ja jouhiluikka jäivät löytämättä. Tien viereen oli kaivettu hiljattain viemäriverkostoa ja niinpä siinä oli mukava katsella vähän erilaista kasvustoa. Musta-apila (kuva alla) kiinnitti heti huomiomme ja joen rantamilta löytyi monelle outo rentovihvilä.







Lajunsuo on niinikään soidensuojelualuetta. Sieltä löysimme rimpipinnoilta peräti 15 suovalkkuyksilöä. Luulen, että niitä olisi löytynyt enemmänkin, jos olisimme haravoineet isohkon alueen oikein tarkkaan. Valtatien reunassa kukki komeasti alueellisesti uhanalinen ojakurjenpolvi (kuva yllä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti