keskiviikko 13. elokuuta 2008

Kasviretki Hevonniemeen 10.08.

Hevonniemi on Savonlinnan ja Rantasalmen rajalla sijaitseva n. 25 neliökilometrin laajuinen alue, joka kartta- ja varsinkin satelliittikuvassa erottuu rikkonaisten jyrkkien kallioiden ja niiden välisten laaksojen labyrinttinä. Jyrkänteiden alusille luonteenomaisia ovat pienet lehtolaikut, joita alueelta löytyy lukemattomia.
Lumpeen retki 10.8. suuntautui Hevonniemeen, vetäjänä Tapani Kettunen, joka on tutkinut Savonlinnan seudun uhanalaista lajistoa. Päätavoitteena oli metsänemän löytäminen, lajilla on Tapanin mukaan menossa jo toinen hyvä vuosi peräkkäin. Kasvia näkee kuitenkin harvoin, retken muille osanottajille kyseessä olikin "eliksen" haku.

Niin siinä sitten kävi, että tuo "salaperäisen piilottelijan" ja "kummituskämmekän" maine kärsi hienoisen kolauksen, sillä retken aikana näimme jopa 60-70 kukkavartta! Kaiken lisäksi kävimme vain muutamassa useista (kymmenistä?) tunnetuista kasvupaikoista. Kukkavarren löytäminen vaatii kuitenkin harjaantumista.

Kirjallisuuden mukaan metsänemä on runsassammaleisten kuusimetsien laji, mutta että siihen voi törmätä muunkinlaisilla kasvupaikoilla. Hevonniemen kasvupaikoille oli tyypillistä runsas lehtipuukarike sekä haapojen ja raitojen läsnäolo. Useimmiten kasvi löytyi jyrkänteen alta, jopa jyrkänteen alimmalta portaalta.
Retken loppupuolta häiritsi reippaanpuoleinen sadekuuro, siitä huolimatta lajilistaan lisättiin mm. myyränporras, pussikämmekkä, tunturikiviyrtti ja pahtarikko (vain yksi, mutta sitäkin komeampi yksilö!).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti