torstai 17. heinäkuuta 2008

Jokivarren ihmeitä

 
PurokorentoUsein tulee mentyä ns. merta edemmäs kalaan.  Kesällä 2003 hurahdin pahemman kerran sudenkorentoihin ja näihin aikoihin lähdin etsimään komeaa purokorentoa. Laji kilpailee maamme suurimman korennon tittelistä isoukonkorennon kanssa.

Kyselin vinkkejä kokeneemmilta, kiertelin siellä ja täällä kunnes laji löytyi lähimmästä mahdollisesta paikasta, kotikyläni Kolvonjoelta. Sittemmin joen lajisto on osoittautunut monipuoliseksi, huippuna rauhoitettu kirjojokikorento! Laiskuuttani menin aina aluksi joen hitaasti virtaavalle alajuoksulle, johon pääsee autolla lähelle. Yläjuoksulla virtaus on reippaampaa eikä sinne tule ravinnekuormitusta pelloilta. Tämä näkyy heti lajiston runsastumisena. Pientä patikoimista se vain vaatii... 
Kirjojokikorento


 Myös kasviretkikohteena Kolvonjoki on kelvollinen. Rehevien järvikorte- ja ojasorsimokasvustojen keskeltä kohoaa komeita ratamosarpioita (eräs lempikasvejani, ansaitsee oman juttunsa joskus) ja kurjenmiekkoja sekä myrkkykeisoja. Alkukesästä purolitukka on runsas.


 
Lehtovirmajuuri Paikallisesti varsin harvinaisia ovat rantatöyräillä paikoin kasvavat lehtovirmajuuri ja rantatädyke. Rantatädyke


                                                                         

   Sain Kolvonjoella opetuksen: kannattaa tutkia lähinurkat ensin, lähestyä niitä uudelta taholta ja poiketa normaaleilta kulkureiteiltä. Löydöt saattavat yllättää!

        

1 kommentti: